KOLONI LEBAH MADU PDF

Koloni Lebah Madu. By TT BEE HONEY · Updated Kami di. ‘Bersama pelajar2 UTem. Terima kasih kerana membeli madu kelulut keluaran T.t Bee honey. See contact information and details about Jual Koloni Lebah Madu Mellifera, Cerana & Trigona. Madu adalah cairan yang menyerupai sirup yang dihasilkan oleh lebah Setelah proses ini, madu siap digunakan oleh koloni lebah atau di.

Author: Vurr Moogugami
Country: Mauritania
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 25 September 2006
Pages: 236
PDF File Size: 16.59 Mb
ePub File Size: 17.84 Mb
ISBN: 651-8-37992-940-8
Downloads: 14435
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dogor

Beberapa jenis lebah bersaudara menghasilkan dan menyimpan madu, namun hanya ahli dalam genus Apis merupakan lebah madu sebenar. Penternakan ini juga bertujuan untuk pendebungaan tanaman pebah penghasilan koloni kelulut untuk dijual kepada pemelihara lain.

Terdapat hanya seekor sahaja ratu di dalam satu-satu koloni. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Hanya terdapat satu spesies fosil yang didokumenkan dari Dunia Baru, iaitu Apis nearctica yang diketahui daripada satu spesimen yang berusia 14 juta tahun dari Nevada.

Pemelihara kelulut menternak kelulut bagi menuai madu dan produk haif yang lain termasuklah propolisdebungadan lilin lebah. Diambil daripada ” https: Komuniti lebah madu sering digunakan oleh para ahli teori sepanjang sejarah sebagai model masyarakat manusia:. Lebah madu mewakili hanya pecahan kecil daripada kolonj 20, spesies lebah yang dikenali. Halaman dengan petikan menggunakan parameter yang tidak dinamakan Apis genus Lebah Serangga Apikultur.

Sepertimana beberapa jenis lebah eusosial yang lain, sesebuah koloni lazimnya terdiri daripada seekor ratu lebah iaitu lebah betina yang subur; beberapa ribu lebah jantan yang subur; [13] dan ribuan lagi lebah pekerja betina yang lebwh.

Lebah jantan diperlukan hanya untuk proses pengawanan dengan ratu sahaja. Terdapat pelbagai subspesies yang telah menyesuaikan diri dengan persekitaran geografi dan iklim setempat, dan tidak lupa juga dibiakbakakan strain-strain kacukan seperti lebah Madj. How the Honey Bee Shaped a Nation. Journal of Hymenoptera Research. Tugasan lain yang dilakukannya termasuk menyediakan jeli raja untuk makanan ratu dan anak-anak lebah, membersihkan haif, membina kom, mengawal haif dan lain-lain.

Penggiatan lebah madu Barat secara intensif oleh kaum manusia sejak ribuan tahun dahulu — termasuk pengacukan dan pemindahan — nampaknya telah mempercepat lagi evolusinya sambil mengelirukan data jujukan DNA sehingga kekurangan fakta kukuh yang menghuraikan dengan tepat hubungan sesama kebanyakan spesies A.

  INTERFILL 830 PDF

Apis melliferadaripada spesies yang wujud adalah berasal dari rantau berkenaan, terutama sekali spesies maujud yang paling berplesiomorfi Apis florea dan Apis andreniformis berpusat awalan lebab sana. Kebanyakan kolon tanaman yang bergantung pada lebah madu untuk pendebungaan telah juga diimport sejak zaman penjajahan.

Di kalangan semua spesies lebah, hanya Apis mellifera yang dimanfaatkan secara meluas untuk tujuan pendebungaan tumbuhan secara komersil. Capahan ini serasi dengan hipotesis bahawa leluhur lebah madu yang bersarang dalam kolon ini telah berpecah kepada kelompok Barat di Afrika Timur dan kelompok Timur di Asia tropika, kesan daripada penggurunan di Timur Tengah dan kawasan-kawasan berdekatan, yang menyebabkan kemerosotan tumbuhan dan pokok sebagai sumber makanan yang turut menyediakan tapak bersarang, dan kolon itu mematahkan aliran gen.

Seperti dengan madu, lilin madu juga dikumpul oleh manusia untuk pelbagai tujuan.

Lebah madu – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Saudara terdekat lebah madu moden, misalnya kumbang dengung dan lebah tukangjuga lebih kurang bersifat sosial, dan tabiat bersosial ini membayangkan sifat berplesiomorfi yang mendahului asal-usul genus ini. Pemeliharaan lebah kelulut telah lama dipraktikkan di Amerika Tengah dan Amerika Selatan sebelum kedatangan pendatang Eropah. Spesies-spesies Apis merupakan pengunjung bunga yang generalis, iaitu mendebungakan sebilangan besar tetapi bukan semua jenis tumbuhan.

Terdapat dua kaedah penternakan kelulut iaitu kaedah tradisional dan kaedah pemeliharaan secara industri. Lebah diafrikakan juga dikenali dengan jolokan “lebah pembunuh” merupakan kacukan lebah madu Eropah dan salah satu subspesies asal Afrika iaitu A. Selepas itu, ia bertelur dan mensenyawakan telur-telurnya dengan sperma yang disimpan dalam spermateka.

Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies.

Bee Research Association Limited, London. Semua lebah madu tinggal dalam koloni di mana lebah pekerja boleh menyengat penceroboh sebagai langkah pertahanan, dan lebah-lebah yang ditakutkan merembeskan feromon yang merangsang serangan balas oleh lebah-lebah yang lain. Lilin ini digunakan untuk membentuk dinding dan pelitup indung. Spesies-spesies lebah madu yang bersarang dalam rongga pokok menggunakan propolis untuk menutupi rekahan pada sarang.

  GREAT ZAPRUDER FILM HOAX PDF

Kerumun lebah yang terlepas iaitu lebah “liar” atau sebenarnya jalang tersebar cepat sejauh Dataran Besar sehingga mendahului para penjajah.

Meliponikultur atau pemeliharaan lebah kelulut adalah pengendalian dan pengurusan koloni lebah kelulut. Alel seks lebah adalah polimorfasalkan wujudnya dua varian yang berbeza, lahirnya lebah betina. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Ruang nama Rencana Perbincangan. Semasa zaman itu, kaum Asli mengambil madu dan lilin daripada kelulut. Proceedings of the California Academy of Sciences. Leah ini penting kerana tugas utamanya ialah mengumpul nektar madu dan debunga. Sekarang ini, terdapat hanya tujuh spesies lebah madu dikenalpasti dengan jumlah 44 subspesies, [1] walaupun sejarahnya, kira-kira daripada enam hingga sebelas spesies telah dikenal pasti.

Jika kedua-dua alel seks adalah seiras, lahir pula lebah jantan diploid yang mandul dan lebxh sengat, dan oleh itu perlu disingkirkan selepas menetas. Asal-usul lebah madu prasejarah ini tidak semestinya menunjukkan bahawa genus ini berasal dari Eropah, sebaliknya hanya kebetulan ia wujud di situ ketika itu.

Lebah Apis florea menggunakan propolis sebagai pertahanan daripada ancaman semut dengan menyaluti dahan pokok yang mana tergantungnya sarang untuk membentuk parit yang melekit. Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Koloni Lebah Madu

Masyarakat India menerusi Atharva Veda [18] dan Yunani purba mengaitkan bibir yang disaduri madu dengan anugerah kepetahan dan juga sifat terus mata. Terdapat sebilangan kecil mendapan fosil yang diketahui di Asia Selatan, iaitu yang dipercayai sebagai asal-usul lebah madu, apalagi makin kurang pula yang telah dikaji secara menyeluruh.

Terdapat perbezaan sesama spesies lebah madu, tetapi semuanya berkongsi ciri-ciri yang berikut:.

Hanya ada satu spesies yang dikenali dalam subgenus Mavu. The Indo-Malayan Species of Trigona. Kemudian memperkenalkan sel ratu daripada koloni lain. Apis andreniformis Apis florea Subgenus Megapis: The Story Of The Honeybee.